• School

Πρόγραμμα Χρυσοπράσινο Φύλλο

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΥΣΟΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΛΟ

To σχολείο μας συμμετέχει και αυτή την διετία στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Χρυσοπράσινο φύλλο. Πρόκειται για ένα διακρατικό πρόγραμμα μεταξύ σχολείων Ελλάδας και Κύπρου. Τα παιδιά κάθε σχολείου επιλέγουν ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Την χρονιά αυτή το θέμα που επιλέξαμε να μελετήσουμε είναι:
«Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Πάμε για ορθοπεταλιές!!»
Κατά την διάρκεια αυτού του πρώτου χρόνου συμμετοχής μας, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, ενώ επισκεφθήκαμε το πέμπτο δημοτικό σχολείο Στροβόλου στην Λευκωσία όπου εκεί λειτουργεί μονάδα παρακολούθησης ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα. Μέσα από την επίσκεψη μας αυτή και την συζήτηση που είχαμε με τους υπεύθυνους της μονάδας αντιληφθήκαμε ότι ο καθαρός ατμοσφαιρικός αέρας συνδέεται άμεσα με την ποιότητα ζωής μας. Στόχος είναι να γνωρίσουμε και την πολιτική του κράτους σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και συγκεκριμένα του Δήμου μας. Για αυτό τον λόγο θα επισκεφθούμε τον Δήμαρχο Έγκωμης, έτσι ώστε να μας μιλήσει για τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται στον Δήμο όσον αφορά την μείωση της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα. Η απουσία ποδηλατόδρομου σε πολλές από τις περιοχές του Δήμου, μας εμποδίζει να χρησιμοποιούμε τα ποδήλατά μας για να ερχόμαστε σχολείο. Πρόσφατα επίσης είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να κουβεντιάσουμε με ένα επαγγελματία ποδηλάτη, τον κ. Πέτρο Πετράκη και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες μαζί του, αφού ο ίδιος, για τις μετακινήσεις του μέσα στην Λευκωσία, χρησιμοποιεί αποκλειστικά ποδήλατο.
Επιπλέον, έχουμε ετοιμάσει ερωτηματολόγιο, με στόχο να μαζέψουμε πληροφορίες για τις συνήθειες και απόψεις των παιδιών του σχολείου μας, σε σχέση με τις μετακινήσεις τους και τα μέσα μαζικής μαζικής μεταφοράς που χρησιμοποιούν, ενώ μετά το Πάσχα προγραμματίζουμε ποδηλασία στις γειτονιές του γυμνασίου μας. Και αυτές που αναφέραμε είναι μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε…
Η ομάδα μαθητών και μαθητριών του Χρυσοπράσινου φύλλου είναι σε πλήρη δράση, ενώ το σχολείο της Ελλάδας με το οποίο θα συνεργαστούμε είναι το 1ο γυμνάσιο Αλίμου στην Αθήνα. Έχει ήδη πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσκεψη εκπαιδευτικού από το σχολείο μας στην Αθήνα, αρχές Δεκεμβρίου του 2017. Η κυρία Ρένα Ευαγγέλου είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το 1ο Γυμνάσιο Αλίμου και να γνωρίσει τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς με τους οποίους θα συνεργαστούμε. Τέλος Απριλίου του 2018 αναμένουμε τους Ελλαδίτες εκπαιδευτικούς στο σχολείο μας.
Κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα έχουμε τις ανταλλαγές μαθητών και μαθητριών μεταξύ των 2 σχολείων.

 

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΠΟΥΚΑΛΙΩΝ

Κάθε χρόνο παιδιά και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας μελετούν και αξιολογούν το σχολικό περιβάλλον όσον αφορά την ρύπανση, την βιοποικιλότητα και τα απορρίμματα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, την σχολική κοινότητα, τους γονείς και τους τοπικούς φορείς, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν και δημιουργούν δράσεις.
Σκοπός μας και φέτος παραμένει η μείωση των απορριμμάτων με εντατικοποίηση της ανακύκλωσης, μείωση της ρύπανσης και η ανάδειξη της βιοποικιλότητας. Επιδιώκουμε άμεση εμπλοκή όλων των παιδιών του σχολείου, με στόχο την ευαισθητοποίηση τους και την δημιουργία οικολογικής συνείδησης. Θέλουμε να αποτελέσουμε τους διαφορετικούς ήρωες του μέλλοντος, σώζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.
Μέσα στα πλαίσια της περιβαλλοντικής πολιτικής του σχολείου μας, έχει προκηρυχτεί ενδοσχολικός διαγωνισμός συλλογής πλαστικών μπουκαλιών. Σε κάθε τάξη υπάρχει ειδικός κάδος συλλογής των πλαστικών μπουκαλιών, ενώ κάθε Τρίτη την πρώτη περίοδο μαθητές και μαθήτριες μεταφέρουν τα πλαστικά  μπουκάλια που έχουν μαζέψει σε ειδικό χώρο του σχολείου όπου γίνεται η καταμέτρηση τους.
Το τμήμα που θα έχει καταφέρει να μαζέψει τον μεγαλύτερο αριθμό μπουκαλιών θα βραβευθεί με εκδρομή.

 

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑ

Το ετήσιο ραντεβού μας με την κοινότητα Πεδουλά έγινε φέτος από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου 2018. Οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετέχουμε φέτος στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα Χρυσοπράσινο φύλλο, αλλά και στον περιβαλλοντικό όμιλο, είχαμε την ευκαιρία περάσουμε ένα αξέχαστο τριήμερο σε ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της Κύπρου.
Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης οργανώθηκε βιωματικό εργαστήριο στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Μέσα από τις τοιχογραφίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της εκκλησίας, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να αντιληφθούμε τον δύσκολο τρόπο ζωής που είχαν οι Χριστιανοί όταν την Κύπρο είχαν κατακτήσει άλλοι λαοί.
Τη δεύτερη μέρα, εκμεταλλευόμενοι τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες, συμμετείχαμε σε πεζοπορία από την περιοχή του Περιβαλλοντικού Κέντρου Πεδουλά, προς το Δάσος που βρίσκεται πριν τον Πρόδρομο. Κατά την διαδρομή είχαμε όλοι την ευκαιρία να θαυμάσουμε το μεγαλείο της φύσης. Φτάνοντας στον τελικό προορισμό, χωριστήκαμε σε ομάδες και συμμετείχαμε σε δραστηριότητες που οργανώθηκαν στο δάσος. Ιδιαιτέρως ασχοληθήκαμε με την ρύπανση της ατμόσφαιρας. Κάναμε μετρήσεις με ειδικά όργανα μέτρησης και παρατηρήσαμε πως η ρύπανση της ατμόσφαιρας στον Πεδουλά είναι πάρα πολύ χαμηλή.
Κατά την τρίτη μέρα επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο Πεδουλά. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής, ενώ μέσα από τις περιγραφές των υπευθύνων μπορέσαμε να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής των κατοίκων σε ορεινά χωριά της Κύπρου, όπου το κρύο και τα χιόνια κυριαρχούν.
Ολοκληρώθηκε και φέτος ένα αξέχαστο τριήμερο. Μακάρι να μας ξαναδοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουμε γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε να κερδίσουμε ακόμα πιο πολλά!!
Μαρία Ιεροδιακόνου, Β6

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΣΤΗ

Το σχολείο μας συμμετέχει στο διακρατικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΄Χρυσοπράσινο Φύλλο΄.  Το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τα μέσα μεταφοράς. Στο πλαίσιο της έρευνάς  για το θέμα μας, καλέσαμε στο σχολείο μας τον κ. Πέτρο Πετράκη, για να μας μιλήσει για το ποδήλατο ως έναν εναλλακτικό, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο μεταφοράς. Ο κ. Πετράκη είναι καθηγητής Φυσικής στο επάγγελμα και παράλληλα είναι ποδηλατιστής. Ασχολείται με το ποδήλατο και τους αγώνες ποδηλασίας εδώ και 20 χρόνια. Ο ίδιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο καθημερινά για σχεδόν όλες του τις μετακινήσεις.
Πιστεύει ότι το ποδήλατο είναι ένα μέσο μεταφοράς το οποίο μπορεί να χρησιμοποιείται από όλους , ανεξαρτήτου ηλικίας. Τόνισε επίσης ότι εφόσον ζούμε στη Λευκωσία, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιούμε το ποδήλατο αφού:
1. Η Λευκωσία είναι πεδινή περιοχή (σχεδόν επίπεδη, χωρίς ανηφόρες) και έτσι δεν υπάρχει κούραση λόγω απότομων δρόμων
2. Ο καιρός είναι ιδανικός για ποδηλασία, εκτός και αν έχει σκόνη ή πολλή ζέστη.
3. Το ποδήλατο είναι πολύ πιο γρήγορο σε περιπτώσεις κίνησης.
4. Εξοικονομάς πολλά λεφτά, αφού δεν πληρώνεις βενζίνη.
5. Με τη χρήση του ποδηλάτου γυμνάζεσαι χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύεις επιπλέον χρήματα στο γυμναστήριο.
Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, το να μάθεις ποδήλατο μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο. Ως παράδειγμα έδωσε διάφορους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Εκεί όλοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο καθημερινά και έτσι οι Κύπριοι φοιτητές αναγκάζονται να μάθουν να το χρησιμοποιούν. Ακόμη είπε πως οι τιμές των ποδηλάτων δεν είναι αποτρεπτικές και όλοι μπορούμε να μαζέψουμε λεφτά για να έχουμε το δικό μας ποδήλατο.
Το ποδήλατο συνδυάζεται με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και ταυτόχρονα αν το βάλουμε στη ζωή μας θα μπορούμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα στο αέρα που αναπνέουμε αφού θα μπορούμε έτσι να βοηθήσουμε στη μείωση της ρύπανσης του αέρα από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων! Αξίζει τον κόπο να εντάξουμε το ποδήλατο στη ζωή μας, δεν νομίζετε;
Αντωνίου Χριστίνα Αναστασία, Α4

 

ΔΙΑΛΕΞΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΓΚΩΜΗΣ