• School

Πρόγραμμα Ευ Ζην

 

Το «Ευ Ζην» είναι ένα διετές πρόγραμμα αγωγής υγείας στο οποίο συμμετέχουν 13 σχολεία παγκυπρίως. Παράλληλα, το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί και στην Ελλάδα με διάρκεια δυο χρόνων. Τον συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε στο σχολείο μας η κ. Μαρία Ανδρέου, Βιολόγος. Υπεύθυνη Β.Δ. του προγράμματος είναι η κ. Κατίνα Φοραδάρη. Το θέμα του προγράμματος είναι: «Η διαχείριση του άγχους».

Οι δραστηριότητες που οργανωθήκαν, στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των μαθητών. Στο πλαίσιο της περσινής χρονιάς ετοιμάστηκε και δόθηκε ερωτηματολόγιο  σε μερικούς/ές μαθητές/τριες του σχολείου (επιλέχτηκαν τυχαία τρία τμήματα από κάθε επίπεδο) για να εντοπιστούν αλλά και να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους προκαλείται το άγχος στην καθημερινότητά μας. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου μάς βοήθησαν να συμπεράνουμε κατά πόσο οι μαθητές του Σχολείου μας αγχώνονται υπερβολικά αλλά και να ανιχνεύσουμε τις αιτίες πρόκλησης του άγχους.

Μάλιστα, η κ. Κωνσταντίνα Γαβριήλ (παιδοψυχολόγος) επισκέφθηκε το σχολείο μας, οργανώνοντας βιωματικό εργαστήρι, ώστε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας απλές πρακτικές διαχείρισης του άγχους.

Στα πλαίσια της εκμάθησης και υιοθέτησης τεχνικών διαχείρισης του άγχους επισκεφτήκαμε, στους χώρους εκγύμνασης του Sana Hiltonia στο ξενοδοχείο Hilton Park, τον κ. Στέλιο Νικολάου γνωστό και διακεκριμένο γυμναστή που εξειδικεύεται στην ατομική εκγύμναση. Αρχικά μας μίλησε για τα οφέλη της άσκησης τόσο για τη ψυχική μας υγεία όσο και για τη σωματική μας ευεξία και παράλληλα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του εφαρμόσαμε ένα απλό χαλαρωτικό πρόγραμμα ασκήσεων που μπορούμε να υιοθετήσουμε  εύκολα και ανέξοδα στον προσωπικό μας χώρο και χρόνο.

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά και στο πλαίσιο της διαχείρισης του άγχους έχουν προγραμματιστεί, η παρακολούθηση τεχνικών χαλάρωσης μέσα από τη Yoga αλλά και πώς ο σύγχρονος χορός μπορεί να μας γυμνάσει, να μας χαλαρώσει και να μας κοινωνικοποιήσει γενικότερα.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν και δυο επισκέψεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αυτό του Κάβο Γκρέκο στην Αγία Νάπα για πρώτη φορά ενώ σε αυτό της Αθαλάσσας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο Κάβο Γκρέκο θα γίνει περιήγηση στο νεοσυσταθέν Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ύστερα θα γίνει εργασία πεδίου στην παραλία Κόννος.

Στο Πάρκο Αθάλασσας θα γίνει περιήγηση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και θα ακολουθήσει περιδιάβαση στο δάσος. Στα δύο Κ.Π.Ε. μέσα από την επαφή με τη θάλασσα αλλά και το δάσος οι μαθητές και καθηγητές θα βιώσουν χαλαρωτικές στιγμές που αποτελούν και εισηγήσεις για τη βελτίωση της διάθεσης μας αλλά και μικρές αποδράσεις από το άγχος και τις σκοτούρες της καθημερινότητας μας.

Τέλος, το πρόγραμμα αποτέλεσε κατά τη λειτουργία των ομίλων, διακριτή οντότητα όπου η συντονίστια του προγράμματος συνεπικουρευόμενη, από τις καθηγήτριες κ. Ελένη Αντωνάκη και κ. Δέσποινα Χρίστου οργάνωσαν τους μαθητές σε ομάδες ώστε να ολοκληρώσουν εργασίες που αφορούσαν στο πρόγραμμα. Ομάδα μαθητών επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων, άλλη ομάδα ετοίμασε  πινακίδες, τόσο στο εργαστήριο της βιολογίας όσο και στην κεντρική είσοδο του Σχολείου μας με ενημερωτικό υλικό και εισηγήσεις για τη διαχείριση του άγχους. Συνάμα, άλλες ομάδες παιδιών ανάλαβαν τη συγγραφή  υλικού για την εφημερίδα και ιστοσελίδα της σχολικής μονάδας ενώ παιδιά με καλλιτεχνική φλέβα δημιούργησαν αφίσες ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος οι μαθητές  στον ελεύθερο τους χρόνο θα συνεργαστούν για την πραγματοποίηση ενός σύντομου βίντεο συναφές με το θέμα του προγράμματος στο οποίο θα λάβουν μέρος και φυσικά, θα αναλάβουν τη σκηνοθεσία και τη γενική του επιμέλεια.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Ευ Ζην» μας χάρισε σημαντικές γνώσεις και ανεπανάληπτες εμπειρίες. Ακόμη, αναπτυχθήκαν οι σχέσεις μεταξύ μας και μάθαμε να συνεργαζόμαστε, ώστε να έχουμε ένα αρμονικό αποτέλεσμα, καλλιεργήθηκε η κριτική μας σκέψη και έτσι είμαστε δυνατοί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις ζωής στη σύγχρονη κοινωνία.