Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης «Νεόφυτος Χανδριώτης»

Το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, σε μια σεμνή τελετή που έγινε στις 15 Μαρτίου 2018, τίμησε τον Νεόφυτο Χανδριώτη, που φοίτησε στο γυμνάσιο από το 2005 μέχρι το 2008, με τη μετονομασία της Αίθουσας Πολλαπλής Χρήσης «ΟΛΥΜΠΙΑ» στο όνομά του. Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας έκανε ο έντιμος Δήμαρχος Έγκωμης, κ. Ζαχαρίας Κυριάκου.

Στην τελετή παρέστησαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι από το Ιερατείο της Παναγίας Μακεδονίτισσας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Δημαρχείο Έγκωμης, τη Σχολική Εφορεία Έγκωμης, τον Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, το Αθλητικό Σωματείο ΕΘΑ. Παρέστησαν επίσης Διευθυντές και Διευθύντριες από Δημοτικά σχολεία και Γυμνάσια Έγκωμης, η οικογένεια και πολλοί φίλοι. Παρόντες και μαθητές/τριες του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας, που παρακολούθησαν με τον δέοντα σεβασμό την όλη εκδήλωση.

1


Νεόφυτος Χανδριώτης


2     4     3

Ο Νεόφυτος Χανδριώτης γεννήθηκε το 1993 στη Λευκωσία. Φοίτησε στο Β´ Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης. Σε ηλικία 9 χρόνων, ο Νεόφυτος αγωνίστηκε στο πρώτο «Τουρνουά Μπάσκετ Δημοτικών Σχολείων Έγκωμης». Το συγκεκριμένο τουρνουά φέρει σήμερα το όνομά του. Αμέσως μετά εντάχθηκε στις ακαδημίες μπάσκετ της ΕΘΑ Έγκωμης και ήταν μέλος όλων των μικρών Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ της Κύπρου.

Ο Νεόφυτος ξεχώριζε για τον εξαίρετο χαρακτήρα του και για τις επιδόσεις του στα γήπεδα και στα θρανία και ήταν άριστος απόφοιτος του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας και του Λυκείου Κύκκου Β´ και αρχηγός των ομάδων μπάσκετ των σχολείων αυτών. Το 2010-11 ήταν η χρονιά της απογείωσής του, αφού αποτέλεσε μέλος της ομάδας αντρών της ΕΘΑ που κατέκτησε το νταμπλ και της ομάδας των εφήβων της ΕΘΑ που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Κλήθηκε στην Εθνική Ενόπλων Μπάσκετ της Κύπρου και τον Ιούλιο του 2011 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βραζιλία. Εξασφάλισε παράλληλα θέση για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο University of Nottingham.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τον Ιούλιο του 2012 διαγνώστηκε με όγκο στο στέλεχος του εγκεφάλου (diffuse brainstem glioma). Ο Πρωταθλητής Νεόφυτος ξεκίνησε αμέσως θεραπεία και προσπάθησε, δείχνοντας απίστευτη ψυχική δύναμη, να ξαναπαίξει μπάσκετ. Φοίτησε από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συγκλονιστικός και ανεπανάληπτος ο Νεόφυτος, με όγκο στο στέλεχος του εγκεφάλου και εν μέσω χημειοθεραπειών, αρίστευσε στο Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους πρώτους τρεις σε επίδοση φοιτητές του Τμήματος.

Δυστυχώς όμως από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 η νόσος υποτροπίασε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε βιοψία στο Λονδίνο και μοριακή βιολογία του όγκου στην Αμερική, και από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 ακολούθησε το Mission Impossible και δόθηκε η μάχη των μαχών στο ξακουστό Dana Farber Cancer Institute, στο Harvard Medical School στη Βοστώνη, όπου ο Πρωταθλητής έλαβε μέρος σε Clinical Trial για στοχευμένη πλέον πειραματική θεραπεία.

Ο Νεόφυτος έπεσε τελικά ως Πρωταθλητής την 1η Δεκεμβρίου του 2015, στα είκοσι δύο του μόλις χρόνια, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Brigham του Harvard Medical School, αγωνιζόμενος ηρωικά για δύο μήνες. Ο γιατρός του Νεόφυτου στην Εντατική, Max Weinmann, είπε χαρακτηριστικά για τον Νεόφυτο: «Brave Neofytos was fighting like Spartans», ενώ ο γιατρός του Professor Patrick Wen είπε: «He was incredible in terms of the courage and grace he showed».

Ο Νεόφυτος με τον ηρωικό αγώνα που έδωσε έκανε περήφανους τους γονείς του, την οικογένειά του, τους φίλους και συμπαίκτες του, τα σχολεία του, το Πανεπιστήμιό του, την ομάδα του ΕΘΑ Έγκωμης και όλη την Κύπρο, που τον τίμησε και εξακολουθεί να τον τιμά με κάθε τρόπο.