Erasmus+ 2023-2024

Την σχολική χρονιά 2023-2024 το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας συμμετέχει, στο πλαίσιο της σχολικής εκπαίδευσης, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Καλλιεργώντας τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στους νέους του μέλλοντος». Συνεργαζόμενο σχολείο στο έργο, είναι  το NMS Neukirchen an der Vöckla, που βρίσκεται στην Αυστρία.

Σκοπός του Έργου είναι να δοθεί η  ευκαιρία  σε μαθητές και καθηγητές του Σχολείου να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση, να ταξιδέψουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να γνωρίσουν μαθητές από αυτή τη χώρα, να ζήσουν σε οικογένειες εκεί, να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους.

Ακόμη, το Έργο θα δώσει στους μαθητές κίνητρο, όπως και ευκαιρία, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στην αγγλική γλώσσα, καθώς παρ’ όλο που τη διδάσκονται για χρόνια, ελάχιστα έχουν την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουν ως γλώσσα επικοινωνίας και συνεργασίας με συμμαθητές τους από άλλες χώρες.

Προσδοκούμε οι μαθητές μας να συνεργαστούν με τους μαθητές από το άλλο ευρωπαϊκό σχολείο με στόχο να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε αξίες, όπως η ανεκτικότητα, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, η μη διάκριση, η ισότητα και η δημοκρατία. Ακόμη θα καλλιεργηθεί η προσωπική και συλλογική υποχρέωση προς το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες θα ευαισθητοποιηθούν σε θέματα άθλησης και σωστής διατροφής.  

Παράλληλα, θα μας δοθεί η ευκαιρία ανάδειξης των αξιών του δικού μας πολιτισμού, όπως η φιλοξενία, η εγκαρδιότητα, η ευγένεια.

Μέσα από αυτή τη συνεργασία το Σχολείο θα διευρύνει τον ευρωπαϊκό του ορίζοντα, δημιουργώντας σχέσεις και επαφές με ένα άλλο ευρωπαϊκό σχολείο.


Φιλοξενία μαθητών και καθηγητών από το συνεργαζόμενο Σχολείο - 5 μέχρι 12 Νοεμβρίου

Την βδομάδα 5 μέχρι 12 Νοεμβρίου το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας φιλοξένησε 17 μαθητές και 2 καθηγήτριες από το συνεργαζόμενο σχολείο. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε σπίτια μαθητών του Σχολείου μας.

Κατά την βδομάδα αυτή πραγματοποιήθηκαν πολλές δραστηριότητες στο πλαίσιο του Έργου.

Καλωσορίσαμε του εταίρους μας με μια όμορφη τελετή που παρακολούθησαν και τα Συμβούλια όλων των τμημάτων του Σχολείου. Με το τραγούδι «Χρυσοπράσινο φύλλο», συνοδευόμενο με προβολή αντίστοιχων φωτογραφιών και μετάφραση των στίχων στα Αγγλικά, παρουσιάστηκε το νησί μας.

01.jpg     02

Δώσαμε μια γεύση από την κυπριακή παράδοση με τραγούδια και χορούς και παρακολουθήσαμε τους εταίρους μας να παρουσιάζουν την δική τους χώρα και παράδοση.

03.jpg     04.jpg     05.jpg

Ολοκληρώσαμε τραγουδώντας όλοι μαζί «Do it Now”, ένα τραγούδι-ύμνο για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη.

06.jpg

Ακολούθως οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την υγιεινή διατροφή και να μαγειρέψουν όλοι μαζί, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα.

07.jpg     08.jpg     

Στην συνέχεια γνωρίσαμε την πόλη της Λευκωσίας στους εταίρους μας, με μια καθοδηγούμενη ξενάγηση στην εντός των τειχών πόλη.

Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου οι συμμετέχοντες μαθητές δοκίμασαν και ανακάλυψαν διάφορα φυσικά φαινόμενα υπό την καθοδήγηση του κ. Γιώργου Τσαλακού, λειτουργού στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

09.jpg     10.jpg     11.jpg     12.jpg

Οι φιλοξενούμενοι, αλλά και οι Κύπριοι μαθητές, εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με την επίσκεψη στην βιολογική φάρμα BioFarm, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν, να δουν την κυπριακή φύση, να ταΐσουν τα ζώα της φάρμας και τέλος να δουν την παρασκευή του παραδοσιακού κυπριακού χαλλουμιού και να το δοκιμάσουν.                                                                                               

13.jpg     14.jpg     15.jpg     16.jpg

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα ξεκίνησαν την μέρα τους με ένα μάθημα κυπριακών χορών. Στις συνέχεια οι κύπριοι μαθητές παρουσίασαν διάφορα κυπριακά προϊόντα.

17.jpg     18.jpg

Εκπρόσωπος από την εταιρεία Opinion and Action, εταίρος στην εκστρατεία FOODprint, παρουσίασε την εφαρμογή του Υπολογιστή Σπατάλης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Έργου FOODprint και οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα σωστής διαχείρισης τροφίμων, έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και να προστατεύεται το περιβάλλον.

19.jpg     20.jpg

Ακολούθησε ένα εργαστήρι κεραμικής, που έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες το δικό τους αναμνηστικό κεραμικό από την όλη δράση του έργου.

21.jpg     22.jpg

Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες στο Έργο επισκέφθηκαν το περιβαλλοντικό κέντρο του Κάβο Γκρέκο και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Επίσης, συμμετείχαν σε δραστηριότητες στην φύση που οργάνωσαν οι λειτουργοί του περιβαλλοντικού κέντρου. Στην συνέχεια απόλαυσαν την φύση της περιοχής μέσα από το μονοπάτι της φύσης μέχρι και την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

23.jpg     24.jpg     25.jpg     26.jpg

Την  Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, οι φιλοξενούμενοι μαθητές συμμετείχαν στην 1η εκπαιδευτική εκδρομή του Σχολείου. Επισκέφθηκαν την εκκλησία/μνημείο του Αγίου Δημητριανού στο Δασάκι της Άχνας. Ενημερώθηκαν για την σύγχρονή τραγική ιστορία του τόπου μας, της εισβολής και κατοχής του νησιού μας. Μοιραστήκαμε μαζί τους τον άσβεστο πόθο μας για επιστροφή στους κατεχόμενους τόπους μας και ειρηνική συμβίωση στο νησί μας.

Στην συνέχεια απολαύσαμε τον ήλιο και την θάλασσα, που προσφέρεται απλόχερα από την φύση στο νησί μας.

27.jpg     28.jpg     29.jpg                                                                               

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε το έργο με  το αποχαιρετιστήριο πάρτι που έγινε στο Σχολείο. Οι μαθητές παρουσίασαν την εμπειρία τους, απονεμήθηκαν τα διπλώματα συμμετοχής και όλοι μαζί απολαύσαμε ένα πλούσιο δείπνο.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, έφθασε η ώρα του αποχαιρετισμού που είναι πάντα συγκινητική και λίγο στενάχωρη. Μείναμε όμως στην ελπίδα και την υπόσχεση πως σύντομα θα ξαναβρεθούμε στην Αυστρία κατά την επίσκεψη της κυπριακής ομάδα, τον Απρίλη του 2024.

30.jpg     31.jpg

Στις αναφορές τους για το Έργο, τόσο οι φιλοξενούμενοι, όσο και οι Κύπριοι μαθητές μιλούν για μια εμπειρία που θα τους μείνει αξέχαστη. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές αναφέρονται με πολύ θερμά σχόλια για την φιλοξενία που έτυχαν από τις οικογένειες των μαθητών του Γυμνασίου Μακεδονίτισσας.


Κινητικότητα στην Αυστρία - 14 μέχρι 21 Απριλίου 2024

Μια ομάδα αποτελούμενη από 16 μαθητές και 2 καθηγητές από το Γυμνάσιο Μακεδονίτισσας, ταξίδεψε στην Αυστρία και επισκέφθηκε το Σχολείο NMS Neukirchen an der Vöckla, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+.

Η κινητικότητα διάρκεσε από τις 14 μέχρι τις 21 Απριλίου 2024 και στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας υλοποιήθηκαν με επιτυχία όλοι οι στόχοι του Έργου. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια μαθητών του συνεργαζόμενου σχολείου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των οικογενειών στην Αυστρία. Η φιλοξενία ήταν εγκάρδια και οι μαθητές μας είχαν μια ευχάριστη διαμονή, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για το ήθος και την συμπεριφορά τους στις οικογένειες που τους φιλοξένησαν. 

Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντές τους σε μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση. Στην τελετή έναρξης του προγράμματος παρακολουθήσαμε τοπική παραδοσιακή μουσική και χορούς. Οι μαθητές μας παρουσίασαν, ενώπιων των μαθητών και των καθηγητών του σχολείου φιλοξενίας, την χώρα μας, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χόρεψαν χορούς και τραγούδησαν κυπριακά τραγούδια. Στον Διευθυντή του Σχολείου προσφέρθηκε, εκ μέρους του Σχολείου μας, αναμνηστικό δώρο το καραβάκι της Κερύνειας και αναφέρθηκε η αξία και σημασία του για το νησί μας.

32     33

34     35     36

Διοργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες στο σχολείο που είχαν στόχο οι μαθητές να συνεργαστούν και να γνωρίσουν την κουλτούρα των εταίρων τους. Μαγείρεψαν Αυστριακή κουζίνα, συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και διδάχθηκαν βιεννέζικο βαλς. Κεντρικό θέμα των δραστηριοτήτων ήταν η αειφόρος ανάπτυξη και η βιωσιμότητα. Οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες και παρουσίασαν την εργασία τους.

37     38

39     40     41

Οργανώθηκε επίσκεψη στην πόλη Σάλτσμπουργκ και οι μαθητές και καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την πόλη και να επισκεφθούν το σπίτι που έζησε ο μεγάλος μουσικός  Μότσαρτ και που τώρα είναι μουσείο.

42

Μέσα από την επίσκεψη στην πόλη της Βιέννης και στο κάστρο Schloss Schönbrunn, γνωρίσαμε βασικά στοιχεία της ιστορίας της Βιέννης και της Αυστρίας.

43     44

45     46

Στο ορυχείο άλατος Salzwelten, που βρίσκεται κάτω από το βουνό που ενώνει την Αυστρία με την Γερμανία, γνωρίσαμε την ζωή των μεταλλωρύχων που δούλεψαν εκεί.

47     48

Στο μεσαιωνικό κάστρο Hohenwefen, ο ξεναγός μας, ντυμένος με μεσαιωνική ενδυμασία, μας μετέφερε στην εποχή εκείνη.  Μας μίλησε ακόμη για την σύγχρονη ιστορία του κάστρου που χρησιμοποιήθηκε από τους ναζί σαν κέντρο εκπαίδευσης της γκεστάπο.

49     50     51

Ολοκληρώθηκε το Έργο με παρουσίαση από τους μαθητές πόστερ που ετοίμασαν για την εμπειρία που αποκόμισαν από το έργο όπως και για την βιωσιμότητα.

52     53     54

55     56     57

Μέσα από αυτή τη συνεργασία το Σχολείο είχε την ευκαιρία να  διευρύνει τον ευρωπαϊκό του ορίζοντα, δημιουργώντας σχέσεις και επαφές με ένα άλλο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό ίδρυμα.