Εκπαιδευτική Δράση «Ιστοριοδιαδρομές»
Η προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος, μέσω της διερεύνησης, του προσδιορισμού και της ερμηνείας των μνημείων/δημιουργημάτων των ανθρωπίνων κοινωνιών, αποτελούσε ανέκαθεν ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την επιστήμη και τη διδασκαλία της Ιστορίας. Στοχεύοντας στην ανασύνθεση της εικόνας του παρελθόντος μέσα από τα υλικά κατάλοιπά του και στη διαμόρφωση θετικής στάσης αναφορικά με την προαγωγή, τη διαφύλαξη και τον σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός της σχολικής αίθουσας, τα παιδιά παρακινήθηκαν στο να ποιήσουν χειροτεχνικά ομοιώματα αρχαιολογικών ευρημάτων και να δημιουργήσουν με τα φτερά της φαντασίας τους…
Βασικός θεμέλιος λίθος υπήρξε η συστηματική, βαθμιδωτή, οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού γίγνεσθαι, απαραίτητη προϋπόθεση υπήρξε, αφενός η εξομάλυνση των ιστορικών ορολογιών και αφετέρου η ανάλυση των ιστορικών γεγονότων με στόχο την καλλιέργεια ιστορικής κρίσης. Όλα τα μαθητικά δημιουργήματα/ομοιώματα ήταν συνυφασμένα και σε άμεση συνάρτηση με τους γνωσιολογικούς Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας των ιστορικών περιόδων που μελέτησαν τα παιδιά, βάσει του Προγράμματος Σπουδών του μαθήματος της Ιστορίας ανά κάθε τάξη.
Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά των τμημάτων Α5 και Α6, που πραγματεύτηκαν θέματα αντλημένα από την Αρχαία Ιστορία, δημιούργησαν ομοιώματα νεολιθικών οικιών, σταυρόσχημων και κυκλαδίτικων ειδωλίων, προσωπίδων και αγγείων. Η άμεση ανταπόκριση των παιδιών σε μια εθελοντικής φύσεως εκπαιδευτική δράση, ήταν άκρως δημιουργική και αποτελεσματική!
Θεοδώρα Αργυρού, Φιλόλογος
Εργασίες μαθητών τμήματος Α5
Εργασίες μαθητών τμήματος Α6