Ξέρω τι Ζητάω

logo-organismos-neoleas.jpg

Πρόγραμμα Πρόληψης Εξαρτήσεων

Το «Ξέρω Τι Ζητάω» είναι ένα πρόγραμμα πρόληψης της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, το οποίο υλοποιείται από τον οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Προληπτικό Πρόγραμμα «ΕΞΕΛΙΞΙΣ» της Διεύθυνσης Νοσηλευτικών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγωγής και Πολιτότητας (ΕΑΥΠ), την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/ Βιολογίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και με την έγκριση της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)

Το πρόγραμμα υλοποιείται από Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας, εξειδικευμένους και με εμπειρία στο αντικείμενο, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι σύμβουλοι Πρόληψης ή και Εξαρτήσεων. Απευθύνεται σε εφήβους ηλικίας 12-14 ετών καθώς και τους γονείς τους, με στόχο την πρόληψη χρήσης ουσιών εξάρτησης. Βασίζεται στην προσέγγιση της εκπαίδευσης δεξιοτήτων ζωής και έχει υιοθετηθεί από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μελέτης για την αξιολόγηση της  αποτελεσματικότητας των σχολικών προγραμμάτων πρόληψης. Το Eu-Dap (European Drug Addiction prevention trial) υλοποιήθηκε αρχικά από εννέα συνεργαζόμενους φορείς, έξι διαφορετικών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, με συνεργαζόμενους φορείς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Παρακολούθησης των Ναρκωτικών (ΕΚΤΕΠΝ -ΕΠΙΨΥ) και την ΠΥΞΙΔΑ.

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, και η βελτίωση δεξιοτήτων ζωής, προσφέροντας εκπαίδευση σε θέματα κριτικής σκέψης, λήψης αποφάσεων, και διαχείρισης συναισθημάτων, για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου.

Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι 12 συναντήσεις σε σχολικό χρόνο και αναπτύσσει κρίσιμες δεξιότητες καθώς ευαισθητοποιεί σχετικά με τις κοινωνικές επιρροές. Υλοποιείται από πιστοποιημένους συμβούλους πρόληψης ή/και εξαρτήσεων, εξασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα στην παροχή των υπηρεσιών.

Ομάδα στόχος: έφηβοι 12 μέχρι 14 χρονών. Γιατί η ηλικία έναρξης αποτελεί σημαντικό παράγοντα πρόληψης της εξάρτησης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει η χρήση τόσο πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά. Και στην ηλικία αυτή παρατηρείται η έναρξη της πειραματικής χρήσης.

Ενδιάμεσες ομάδες στόχος: Γονείς και Κηδεμόνες

Για τη φετινή σχολική χρονιά συμμετέχουν στο πρόγραμμα τα τμήματα της Α’ τάξης, Α2 και Α3.

Υπεύθυνη Προγράμματος στο σχολείο: Δρ Έλενα Ρώσσου, καθηγήτρια Βιολογίας

Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ Αντώνης Φαρμακά, Νοσηλευτικός Λειτουργός Α'Δ/νση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.