Συναντήσεις Φιλαναγνωσίας

«Όταν μας άφησε η θάλασσα»: Μια λογοτεχνική εμπειρία μέσα από τις δράσεις μας

Οι μαθητές της Α' Γυμνασίου του Σχολείου μας Στυλιανού Κάλια, Α2, Ηλία Αλ Ρεφάη Χριστίνα, Α4, μαζί με τις εκπαιδευτικούς Στυλιανή Ιωακείμ και Κλειώ Ξήχειλου παρουσίασαν δράσεις της «Λέσχης Ανάγνωσης» σε μια Παγκύπρια συνάντηση που διοργάνωσε στις 07/04/2025 το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας με θέμα: «Συναντήσεις Φιλαναγνωσίας». Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησε και ο μαθητής Μαούρης Αβραάμ, Α3. Όλες οι δράσεις των μαθητών μας σχετίζονταν με το βιβλίο της Άννας Κουππάνου «Όταν μας άφησε η θάλασσα».

Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου έγινε κυρίως για λόγους ιστορικής ευαισθητοποίησης, αφού φέρνει στο φως μια λιγότερο γνωστή πλευρά της κυπριακής τραγωδίας, αυτή των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1974, βοηθώντας έτσι τους μαθητές και τις μαθήτριες να κατανοήσουν το παρελθόν και τη σημασία της προσφυγιάς και της απώλειας.

Οι μαθητές δούλεψαν με ζήλο και αποτύπωσαν τη φρίκη του πολέμου, τους μικρούς ήρωες που ταξιδεύουν χωρίς τις οικογένειές τους για να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα στην Ελλάδα, παιδιά ταλαιπωρημένα, φοβισμένα και σιωπηλά. Παρουσίασαν με παραστατικό τρόπο τα συναισθήματά τους. Μπήκαν στη θέση τους και κατέγραψαν όλα όσα απώλεσαν και τα νοσταλγούσαν. Δημιούργησαν τη «βαλίτσα μνήμης» και τα έκλεισαν μέσα για να μην τα σβήσει ο χρόνος, να μην ξεθωριάσουν στη θύμηση. Επιπρόσθετα πραγματοποίησαν και βιωματική δράση. Υποδύθηκαν τη μητέρα των πρωταγωνιστών και μίλησαν μέσα από τη δική της οπτική, εξηγώντας στα παιδιά τους λόγους που την ανάγκασε να τα στείλει ασυνόδευτα στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, διερωτήθηκαν, αν σήμερα,  θα έκαναν το ίδιο σε μια παρόμοια κατάσταση. Επιπλέον προβληματίστηκαν, αν η κοινωνία μας είναι έτοιμη να στηρίξει παιδιά που, σήμερα ασυνόδευτα, διασχίζουν θάλασσες και στεριές για ένα καλύτερο αύριο και παρουσίασαν τις απόψεις τους. Γνώρισαν τη συγγραφέα του βιβλίου. Μοιράστηκαν τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα μυστικά της συγγραφής. Με τη βοήθειά της έγιναν και αυτά μικροί συγγραφείς, σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής.

Τα αποτελέσματα ήταν συγκινητικά και οι εμπειρίες από την εμπλοκή τους στις δραστηριότητες  αυτές μοναδικές. Η συγκεκριμένη Ημερίδα του Υπουργείου Παιδείας έδωσε στους μαθητές μας την ευκαιρία αλλά και τη μεγάλη χαρά να παρουσιάσουν τις δράσεις τους και να τις μοιραστούν με παιδιά άλλων σχολείων.